Vagrant virtualbox

Jak nainstalovat Vagrant

V současné době mají webový vývojáři široký výběr technologií pro vytvoření ideálního vývojového prostředí bez ohledu na operační systém. Lokální nebo místní vývojové prostředí jako například XAMPPMAMPWAMP je skvělý způsob jak začít, ale co když chcete mít místní vývojové prostředí stejné jako produkční prostředí?

Možná se právě učíte UbuntuDebianCentOSFedora nebo jiný unix operační systém a potřebujete testovací server, aby jste si mohli zkusit všechny příkazy o kterých jste někde slyšeli.

Nebo vlastníte počítač s “Windows” operačním systémem, ale rádi by jste vyvíjely webové aplikace na UNIX platformě.

Můžete také být členem vývojového a týmu pracovat na totožném vývojovém prostředí bez ohledu na to jaký operační systém Vaši kolegové používají. 

Pokud výše zmíněné otázky zní zajímavé, pak virtualizace je skvělý způsob jak začít a Vagrant umožní rychlé a jednoduché vytvoření vývojového virtuálního prostředí.

V tomto krátkém tutoriálu Vám ukážu jak nastavit Ubuntu Server 14.04 LTS operační systém pomocí Vagrant nainstalovaném na Virtualbox od Oracle Vagrant a Virtualbox jsou zcela zdarma a instalace je možná na každém známém operačním systému.

Stáhněte si VirtualBox

Navštivte Virtualbox.org a stáhněte VirtualBox

Stáhněte Vagrant

Dále navštivte Vagrantup.com a nainstalujte program pomocí příslušného instalatéru nebo balíčku odpovídajícího Vašemu operačnímu systému. Instalátor by měl automaticky přidat Vagrant do Vaší systémové cesty což umožní že Vagrant příkazy níže mohou být spuštěny z terminálu. Pokud narazíte na problémy, zkuste restartovat počítač (to platí zejména pro Windows operační systém).

Zkontrolujte zda je Vagrant nainstalován

Otevřete terminál a napište

  
  vagrant -v
  

Terminal by měl vrátit Vagrant verzi, která je nainstalována. V mém případě je to Vagrant 1.8.1

Nainstalujte Vagrant box

The Atlas webová stránka vám umožní vyhledávat a stahovat široký výběr Vagrant boxů. Jen prosím klikněte na VirtualBox poskytovatele před volbou jednoho. Chcete-li například nainstalovat ubuntu / trusty64 , napište následující příkaz do terminálu.

  
  vagrant box add ubuntu/trusty64
  

The Vagrantbox je další alternativou, která nabízející výběr z více než 280 boxů. Pokud se rozhodnete použít Vagrant box, budete muset poskytnout název a URL. V příkazu níže jsem použil název amd64

  
  vagrant box add amd64 https://cloud-images.ubuntu.com/vagrant/trusty/current/trusty-server-cloudimg-amd64-vagrant-disk1.box
  

Odstranění nainstalovaného Vagrant boxu

  
  vagrant box remove amd64
  

Výše uvedený příkaz odstraní nainstalovaný Vagrant box. Poslední parametr příkazu je název vašeho Vagrant boxu.

Odstranění určité verze Vagrant boxu

  
  vagrant box remove ubuntu/trusty64 --box-version=20160107.1.0
  

Řekněme, že jste nainstalovali Ubuntu / trusty64 (VirtualBox, 20150609.0.10) a Ubuntu / trusty64 (VirtualBox, 20160107.1.0) a nyní chcete odebrat jeden z nich.

Ukázat seznam nainstalovaných Vagrant boxů

  
  vagrant box list
  

Můj terminál ukáže ubuntu/trusty64 (virtualbox, 20150609.0.10) jelikož jsem nainstaloval Vagrant box pomocí vagrant box add ubuntu/trusty64 příkazu.

Vytvoření Virtuálního vývojového prostředí

Vytvořte složku na vhodném místě, jako je na například desktop. Pomocí terminálu navigujte /cd do této složky v terminálu napište vagrant init {jméno boxu}

  
  vagrant init ubuntu/trusty64
  

Tento příkaz vytvoří Vagrantfile soubor, který obsahuje základní konfiguraci pro Vaše Vagrant virtuální vývojové prostředí. Vagrantfile soubor je napsán v Ruby, ale k jeho použití není potřeba Ruby znát.

Vytvořte Vagrant box

  
  vagrant up
  

vagrant up příkaz vytvoří a nastaví Vagrant box podle nastavení v již zmíněné Vagrantfile.

Přihlášení

  
  vagrant ssh
  

Příkaz vagrant ssh slouží k připojení k Vagrant boxu, uživatelské jméno je ‘vagrant’. Nyní máte možnost spustit všechny Ubuntu příkazy které jste vždy chtěli vyzkoušet a neměli odvahu tak udělat aby jste náhodou něco na severu nepokazili. Například příkaz whoami, ukáže ‘vagrant’, a hostname -I v mém případě ukáže 10.0.2.15

Odhlášení

  
  exit
  

Příkaz exit Vás odhlásí z Vagrant boxu

Dočastné zastavení Vagrant boxu

  
  vagrant suspend
  

vagrant suspend zastaví virtuální zdroj a uloží aktuální stav virtuálního prostředí. Použijte vagrant up k opětovnému spuštění Vagrant boxu a to od místa kde jste naposledy přestali.

Zastavení Vagrant boxu

  
  vagrant halt
  

Příkaz vagrant halt kompletně zastaví and ukončí Vagrant box. K opětovnému spuštění použijte vagrant up příkaz.

Kompletní odstranění Vagrant boxu

  
  vagrant destroy
  

Příkaz vagrant destroy kompletně odstraní všechny stopy Vagrant boxu z Vašeho projektu.

Závěr

To je vše co potřebujete k základnímu nastavení Vagrant boxu a jeho použití. Výše uvedený návod obsahuje jen základní příkazy pro nastavení a instalaci Vagrant boxu. Vagrant box je výborný způsob jak se seznámit s nastavením a údržbou serveru bez obav.

Pokud Vaše seznámení s nejakým neznámým příkazen dopadne katastrofálně špatně, můžete jednoduše zničit Vagrant box a začít znovu. Vagrant jsem začal používat pro Ruby on Rails a okamžite jsem tento systém použil i pro tvorbu pomocí PHP namísto již zmíněných XAMPP a WAMP serverů. Pokud hledáte Cloud hosting s výkonnými SSD cloud servery a SSH přístupem, doporučuji DigitalOcean

Reference